woensdag 28 september 2011

Être et Avoir


Ieder kind de ruimte geven om zichzelf te zijn. Ieder kind geven wat hij nodig heeft. Dat is waar Être et Avoir mij toe heeft gestimuleerd.  

Être et Avoir is een hartveroverende documentaire uit 2002 over een Franse plattelandsschool. Een schooljaar lang wordt het basissschooltje gevolgd. Deze meester heeft aandacht voor iedere leerling. Hij heeft een jaloersmakende rust over zich, gaat liefdevol en met ontzettend veel respect om met 'zijn' kinderen. Die blik van de meester na het afscheid op de laatste schooldag (op 2.06 minuten van de trailer)..!Dit is hoe je wil je zijn als leerkracht. Dit is volgens mij wat je als ouder wil zien voor je kind.

Een charmante, ontroerende film met ook nog eens mooie beelden uit het betoverende Auvergne. Niet alleen een genot voor het hart, maar ook voor het oog.

dinsdag 27 september 2011

weekkwebbel: in da house



Iedere week een gespreksstarter zodat je dichter bij hun kind kunt komen. Luchtig kletsen met een beetje diepgang over waar je van baalt, wat je hebt meegemaakt, waar je van droomt, wat je bezighoudt: de weekkwebbel.

Op welk plekje in het huis voel je je het prettigst? Hoe voel je je daar? Wat doe je daar het liefst? Hoe zou je ervoor kunnen zorgen dat je je op andere plekken ook zo prettig voelt?

Wat een weekkkwebbel is en meer weekkwebbels kun je vinden als je klikt op onderstaand label 'weekkwebbel' (in het groen).
 

maandag 26 september 2011

how 2 talk 2 kids


Gisteren op straat hoorde ik een groot mens tegen een klein mensje schreeuwen dat ie 'nou eens moest stoppen met huilen'. Ik voelde de onmacht bij het grote en het kleine mens. En bij mezelf. Ik bedacht dat het weer tijd was voor een boekenpareltje: How2talk2kids.

Een aanrader voor iedere ouder of leerkracht die zich ook wel eens machteloos voelt. Voor iedere volwassene die graag in een positieve spiraal zou komen in de omgang met kinderen. Voor iedereen die in wil zien dat je met bepaald gedrag iets bij de ander uitlokt. En het goede nieuws is: dat kan dus ook gunstig uitvallen.

Dit boek gaat om een kind te zien zoals het in staat is te zijn door zijn gevoel te erkennen, behulpzaam te corrigeren, boos te worden zonder te kwetsen en door te prijzen. In elk hoofdstuk is een stripverhaal te vinden van een herkenbare situatie. Verschillende reacties en vooral het effect daarvan worden duidelijk gemaakt in voorbeelden. De adviezen zijn haalbaar en praktisch en... ook nog eens toepasbaar op volwassenen! 

Dit boek brengt je in verbinding met jezelf en met anderen. Als iedereen met iedereen wat bewuster met elkaar omgaat, worden we daar toch allemaal een beetje gelukkiger van?

Meer boekenpareltjes kun je vinden als je klikt op onderstaand label 'boekenpareltje' (in het groen).

woensdag 21 september 2011

weekkwebbel: er was eens...

'Hoe was het op school? '
'Oh, leuk.'

Gezellig kletsen met je kind of met de kinderen in je klas... In mijn praktijk hoor ik nogal eens dat ouders wat meer echt contact zouden willen met hun kind. Luchtig, maar met een beetje diepgang zodat ze dichter bij hun kind kunnen komen. Daarom geef ik vanaf nu iedere week een gespreksstarter om jullie op weg te helpen. Over waar je van baalt, wat je hebt meegemaakt, waar je van droomt, wat je bezighoudt: de weekkwebbel.

Zeg van de ander aan welk sprookjesfiguur die je doet denken. Komt het door de buitenkant of de binnenkant? Wat dan? Je mag ook zelf een sprookje bedenken met de ander erin. Vertel het maar aan elkaar.