donderdag 1 maart 2012

As it is in Heaven


Een film die op hemelse wijze laat zien dat ieder mens de moeite waard is. Die wil ik hier delen!  'As it is in heaven' is een grootse film over een kleine gemeenschap, met prachtige beelden van de Scandinavische natuur voor iedereen die wil ontdekken hoe het leven bedoeld is.  

Het gaat over Daniel, een wereldberoemde dirigent, die terugkeert naar zijn geboorteplaats en daar een plaatselijk kerkkoor onder zijn hoede neemt. Ieder koorlid draagt zijn eigen verhaal. De dirigent bezorgt saamhorigheid binnen het koor, en dat vormt verbinding. Onder invloed van de dirigent ze komen de koorleden steeds meer los en ontdekken wie en wat ze diep in hun hart zijn. En dat is ontroerend, frustrerend en vermakelijk tegelijk. 

In deze film komen de grote wereld uit het leven van de dirigent en het kleine verhaal in het dorp. Dit ingetogen drama is een spiegel van het leven, boordevol metaforen. En, oeh, wat ben ik daar gek op! Het koor staat voor alle stemmen in jezelf, met hun eigen klank, die gehoord willen worden. Naar wie luister jij? Heb jij een plek het waar iedereen tot zijn of haar recht kan komen? Wie neem je mee op jouw reis? Waarvan wil jij je losmaken? En welke stem of klank zal daaruit vrijkomen? Alle emoties komen in de laatste scene bij elkaar, net als de stemmen van het koor.

Deze film laat zien wat compassie, empathie en liefde kan teweegbrengen. As it is in Heaven laat het leven zien As it is in Real Life.

NB: na het plaatsen van dit bericht ontstond op de facebook pagina van Ekkomi een discussie over deze film. Met nóg meer redenen om hem te kijken. Lezen!