zondag 18 november 2012

eigenwijsjes

Steeds vaker kom ik ze tegen: heel veel gezinnen hebben ze thuis en op de scholen waar ik kom liggen ze in het laatje van de juf of meester: de Eigenwijsjes. Tegelijkertijd merk ik dat ze nog veel effectiever ingezet kunnen worden. Hoe? Dat lees je hieronder.
Voor wie de Eigenwijsjes nog niet kent, eerst een korte uitleg: een doosje met 52 kaartjes. Op ieder kaartje staat een krachtig zinnetje Het zinnetje is een korte wijze boodschap aan het kind. Bewust geschreven in de ik-vorm, zodat het kind de zin meteen van zichzelf kan maken. Deze zin kun je in gedachte te houden en geeft kracht. En ook aan de beelddenkers is gedacht, want bij iedere zin staat een bijpassend plaatje. En ik merk dat vooral kinderen daar érg van gecharmeerd zijn. Bovendien helpt dit om het zinnetje beter te onthouden.

Voorbeelden van zinnen zijn:'Ik mag verdrietig zijn', 'Ik kies mijn eigen weg 'Ik mag hulp vragen' en 'Ik verander wat ik anders wil.' Zoals je leest zijn de boodschappen troostend, steundend, positief geformuleerd en divers. En dat zit dus allemaal in één doosje voor een tientje. Het leuke is, dat de gebruiksmogelijkheden ook ontzettend divers zijn. Nóg meer waar voor een tientje. Ha, dat willen we wel toch?

Met groepen, bijvoorbeeld in een klas of een gezin:
  • Trek (blind) een Eigenwijsje van de dag of week, per persoon verschillend of voor de hele groep dezelfde.
  • Bespreek gedurende de dag of week het Eigenwijsje : wanneer zag je het vandaag, waarbij heeft het je geholpen, wanneer had je eraan willen denken,...
  • Bedenk samen of alleen een (strip)verhaaltje bij het Eigenwijsje .
  • Maak samen of alleen een tekening bij het Eigenwijsje .
  • Trek er (blind) één voor iemand anders in de groep.
  • Kies een Eigenwijsje als gespreksstarter voor een lastig onderwerp.
  • Kies er één uit en geef die aan iemand bij wie die past.
  • Trek er (blind) één  en noem iemand die nu niet in de groep zit die je het toewenst.
  • Leg de Eigenwijsjes klaar, zodat ieder kind er één kan trekken als hij daar behoefte aan heeft.

Eén op één, bijvoorbeeld in de coachpraktijk, de logopedist of bij RT:
  • Kies een Eigenwijsje uit die op dit moment bij je past.
  • Kies als volwassene een stapel Eigenwijsjes speciaal voor het kind laat hem kiezen welk eigenwijsje op dit moment kan helpen.
  • Kies als volwassene een stapel Eigenwijsjes speciaal voor het kind en laat hem blind trekken.
  • Kies een Eigenwijsje als gespreksstarter voor een lastig onderwerp.
  • Kies een Eigenwijsje voor elkaar.
Dus ja, zó eenvoudig, maar o zo doeltreffend! Wanneer je de Eigenwijsjes optimaal gebruikt bevorderen ze de autonomie, stimuleren weerbaarheid, maken een hoop bespreekbaar, dragen bij aan tolerantie en geven de verantwoordelijkhied terug aan het kind. Ze doen dus een hoop. Het zou me niets verbazen als jij nog meer gebruik-suggesties hebt. Is dat zo? Deel ze dan NU op mijn facebookpagina. Zo kunnen anderen er ook van profiteren. Dan zie ik je daar wel, hè?!

donderdag 11 oktober 2012

vallende blaadjes

Kindermassagetijd!
 
Voor wie nieuw is op mijn blog, hier (klik) kun je allerlei informatie over kindermassage vinden. Het gaat er in ieder geval om dat je een verhaaltje voorleest en tegelijkertijd je kind masseert. Of misschien nog wel leuker: dat je kinderen elkaar laat masseren, in de klas bijvoorbeeld. En dat doe je gewoon over de kleren heen. Misschien vinden ze het even raar, maar je zult zien dat de meesten het uiteindeijk heel prettig vinden.
bron illustratie: deviantart
 

Hier vlakbij is een bos, een prachtig bos. Midden in het bos staat een grote boom met een dikke stam en hele diepe wortels. Ken je die?
De boom had wel honderd takken. Daar was hij trots op, hij had er zijn leven lang voor gespaard.
Aan elke tak zaten wel honderd blaadjes. In de prachtigste kleuren groen. Daar was Boom trots op. Hij had er de hele zomer voor gespaard.Hij sprak met zichzelf af dat hij ze altijd vast zou houden.
Maar het werd herfst. De blaadjes werden nog mooier oranje, bruin en geel. Het begon te waaien.
En te regenen. Het boompje dacht alleen maar: 'Vasthouden die prachtige blaadjes, vasthouden'. En ja hoor. Toen de bui afgelopen was had hij al zijn blaadjes nog. Hij was apetrots.
Maar het was nog steeds herfst. En je weet wat er in de herfst altijd met blaadjes gebeurt. Ook bij dit boompje. Want oop een dag hoorde hij 'Oh, help help!'Een blaadje viel naar beneden. Boom wilde het vasthouden, maar het lukte niet. Hij was verdrietig.
Maar wat voelde hij daar, precies op de plaats waar het blaadje eerst zat? Er begon iets te kriebelen. Was dat nou een nieuw knopje?
En weer hoorde hij 'Help help!' Een ander blaadje viel naar beneden. Boompwilde het vasthouden, maar het lukte niet. Weer was Boom verdrietig.
Maar wat voelde hij weer, precies op de plaats waar het blaadje eerst zat?  Er begon iets te kriebelen. Oja, want steeds als er een blaadje afvalt, kan er een nieuw knopje komen!

En nu vielen alle blaadjes tegelijk.

En daarna voelde Boom allemaal nieuwe knopjes. Hij wist dat de knopjes ooit weer uit zouden komen. Nu mocht hij even uitrusten van het harde werken. Hij was klaar voor de herfst. Fijne herfst, Boom!

vrijdag 28 september 2012

boekenpareltjesavond


Tot onze grote spijt moeten we de Boekenpareltjes-avond uitstellen. Wij zijn ervan overtuigd dat deze avond beter tot zijn recht komt bij meer aanmeldingen, zodat er veel interactie en herkenning tussen de deelnemers ontstaat. Binnenkort prikken we een nieuwe avond. Deel je ons enthousiasme? Hou dan de agenda, facebookpagina of twitter in de gaten. En zegt het voort!

 
Kinderboekenweek! Maar hoe zit het eigenlijk met de boeken over kinderen? De boeken voor de ouders?

Het wemelt van de opvoedboeken. In de vele gesprekken met ouders in de winkel bij Quist bespeurden ze dat ouders soms niet weten waar ze het zoeken moeten. In de kindercoachpraktijk Ekkomi merkte ik dezelfde behoefte op. Daarom bespreek ik regelmatig een boekenpareltje hier op mijn blog. We bundelen we onze krachten in een boekenpareltjes-avond.

Wij presenteren dan een mooie selectie boekenpareltjes, met de inhoud :
• emoties
• praten met je kind
• rust kunnen vinden
• dyslexie
• hooggevoeligheid
• slapen

Ik geef advies en laat je met al je zintuigen de principes van de boeken beleven. Het belooft een interactieve avond te worden, waarna je thuis praktisch aan de slag kunt.

Dit alles vindt plaats in het sfeervolle café Helene, onder het genot van koffie en een stukje zalige taart. Na afloop drinken we een glas wijn. Dan is ook nog ruimte voor het aanschaffen van de besproken boeken en individuele vragen aan de mij.

 Deze avond kost €12,50 koffie, taart en wijn inbegrepen. Kaartjes zijn te koop bij Quist, Fortuinstraat 24, 4611 NP Bergen op Zoom. Reserveren kan ook via mail: matty@ekkomi.nl. Ik vind het leuk als je dit berichtje doorstuurt naar anderen geïnteresseerden. Je kunt ook eens op mijn facebook-pagina kijken en liken. Dan krijg je een paar keer per week een leuke link, quote of tip in je tijdlijn.

 

woensdag 12 september 2012

rozen voor de juf




Dit is weer een bericht speciaal voor de kinderen. Een voorleesverhaal. Roep ze er maar bij!

Ken je Molly al? Molly kan jou helpen, als je ergens mee zit. Want Molly kent heel veel kinderen die ook ergens mee zitten. En jij krijgt te horen hoe ze dat hebben opgelost. Zodat jij dat misschien ook kan gebruiken. Voor jezelf, of voor iemand anders. Molly heeft ook al een ander verhaaltje. Dat kun je hier lezen.
 
‘Goedemorgen juf Jet!’ ‘Goedemorgen Molly. ‘Is Meg al in de klas?’ “Nou kijk maar even, dan zie je het vanzelf.’ Meggie’s plek is nog leeg. Maar als ze door het raam van de klas naar buiten kijkt ziet ze Meggie aan komen lopen. Ze kijkt verdrietig. En boos zelfs een beetje. Haar papa heeft zijn hand op haar rug en een frons tussen zijn ogen. Als Meggie de juf een hand geeft bij de deur, ziet Molly dat de juf heel erg naar Meggie’s gezicht kijkt. Maar ze zegt er niks over. 'Wat heb jij daar mooie rozen in je haar! ’Juf Jet is dol op rozen. Dat weet Molly wel, want ze draagt bijna elke dag wel iets met rozen. Net als haar beste vriendin trouwens. Vandaag dus in haar haar. Meggie gaat zitten. Er kan nog geen lachje vanaf. Ze zegt niks en kijkt naar haar tafel. De juf doet de deur dicht en ze gaan aan het werk.

 ‘Meg, wat is er? Je kijkt verdrietig en je zegt helemaal niks.’ vraagt Molly als ze in de pauze naar buiten lopen.  Meggie zucht. Molly weet dat Meggie het wel zal vertellen daarom wacht ze rustig af terwijl ze naast haar loopt. En jahoor... Na een paar zuchten kijkt Meggie haar aan. Met grote traanogen. ‘Ik weet het eigenijk niet Mol. Maar ik heb altijd zo’n buikpijn in de ochtend.’ ‘Maar je weet niet hoe dat komt?’ 'Nee , ik weet niet hoe dat komt. Ik weet wel dat het alleen op schooldagen is.’ Daar komt juf Jet net aan. 'Hee, Meggie, mag ik je wat vragen over wat ik je net hoorde zeggen?’ ‘Wat dan?’ ‘Je vertelde net dat je zo'n pijn in je buik hebt. Kun je mij vertellen hoe die pijn eruit ziet?' Meggie kijkt  haar juf met een gek gezicht aan. 'Maar ik voel het alleen maar. Ik zie het niet hoor!' 'Nee, dat weet ik wel. Maar als je het wel kon zien, hoe zou het er dan uizien?' 
'Begin maar eens met aanwijzen waar je het voelt. ' Meggie wijst naar een plekje op haar buik. Als de juf daarna vraagt hoe groot het is en welke kleur en vorm het heeft  vertelt Meggie van alles over de buikpijn. En de juf blijft er vragen over stellen. ‘Jee, Meg dat je dat zo goed weet! ’zegt Molly als  ze naar binnen lopen. 'Ja, nou hè!' zegt Meggie met een voorzichtig lachje.

Onder het werken gaat de juf bij Meggie aan tafel zitten. Ze zitten zacht met elkaar te praten. Als juf wegloopt ziet Molly ziet dat Meggie haar kleurpotloden pakt. Ze tekent met het  puntje van haar tong uit haar mond een prachtige rode roos. Ze is er best lang mee bezig maar de juf zegt er niets van als ze langsloopt. ‘Ik vind hem echt heel mooi’ zegt Molly terwijl ze naar de rekenkast loopt. Meggie kijkt haar glunderend aan. ‘Ja hè. Deze roos komt  in mijn buik. Op de plek van mijn pijn.' ‘Maar waar is je pijn dan?' ‘Die heb ik samen met de juf weggegooid. Daarna heb ik het plekje gepoetst en nu kan deze roos er dus in.’ Molly vindt het best een beetje raar. Maar ach, wat maakt dat uit. Als het Meggie maar helpt.

‘Goedemorgen juf Jet!’ ‘Goedemorgen Molly.' ‘Is Meg al in de klas?’ “Nou kijk maar even, dan zie je het vanzelf.’ Meggie zit op haar plekje naar haar tekening te kijken. Op het bureau van de juf staat een vaasje met rozen. Zelfgemaakt. Die kunnen maar van één iemand zijn.

dinsdag 4 september 2012

begin bij jezelf

illustratie: http://www.nieuwwij.nl/
Toegegeven, ik hou me weinig bezig met politiek. Natuurlijk ga ik stemmen en weet ik in grote lijnen waar partijen voor staan. Maar bij lijsttrekkersdebatten zap ik door. Er komt stiekem toch genoeg voorbij om te beoordelen dat dat niet aan mij besteed is.

Als mensen een discussie met elkaar hebben, kan ik bijna niet anders dan mijn hoe-communiceer-je-met-elkaar-oren opzetten en let ik erop of iedere spreker het bij zichzelf houdt door te benoemen wat
  • hij waarneemt
  • dat met hem doet, waar het hem raakt
  • hij nodig heeft
  • hij kan bieden
Ik hoor volwassenen elkaar beschuldigen van allerlei zaken, ik zie dat ze met vingers naar elkaar wijzen. Ik raak er mistroostig van. Zijn dit nou de bestuurders van ons land, onze rolmodellen? Ik zou graag zien dat de mensen die ons land besturen zichzelf als rolmodellen presenteren, ook in de communicatie met elkaar. Dat ze het in discussies of debatten bij zichzelf houden. Elkaar uit laten spreken en op elkaars vragen reageren. Dat ze de inhoud van hun verkiezingsprogramma's, hun plannen aan ons laten horen.

Wat kan ik bijdragen? Nou, ja, ehh.. Ik kan ervoor zorgen dat de kinderen bij mij in de klas en de praktijk de communicatie-vaardigheden kennen. Ik kan ze het goede voorbeeld geven in de hoop dat ze mij volgen. En misschien komt het dan toch alemaal nog best goed. Toch in ieder geval over een jaartje of twintig, dertig... Maar dat is toch alvast een stap in de goede richting! Doe je mee? Met je kinderen thuis of in de klas?

zondag 12 augustus 2012

weer naar school

bron foto: Erin Hensley


In het zuiden van Nederand gaan de scholen weer beginnen. Pittige, spannende tijden voor de kinderen en de ouders! Nieuwe juf of meester, misschien zelfs een hele nieuwe klas. Terug in het ritme en een hoop te leren weer. Of kinderen nou staan te popelen of te stribbelen, het is fijn voor ze om al het nieuwe een plaatsje te geven in hun hoofd. Het is goed om vooruit te kijken en doelen te stellen. Dat geeft richting aan het werken. En jij kunt ze daar als ouders of als leerkracht bij helpen met deze weekkwebbel.

Op school leer je veel. Het grappige is dat je in je vakantie stiekem ook heel veel leert. Wat heb jij geleerd in de vakantie? Wat daarvan zou je in je hoofd mee kunnen nemen naar school? Hoe ga je dat doen en hoe ga je dat gebruiken? Nu je in je nieuwe klas zit, kun je gaan vergelijken. Vertel eens, wat vond je in je oude klas leuker? En wat vind je juist leuker in je nieuwe klas? Wat ga je dit jaar anders doen dan vorig jaar? Wat heb je daaraan? Hoe ga je dat doen? Waaraan kun je merken dan je nu echt een (...) egroeper bent? Denk je dat anderen dat ook merken? Wat wil je dit jaar allemaal leren?

Een weekkwebbel; luchtig kletsen met een beetje diepgang over waar je van baalt, wat je hebt meegemaakt, waar je van droomt of wat je bezighoudt. Meer weekkwebbels kun je vinden als je op het label 'weekkwebbel' bovenaan de pagina klikt.




donderdag 26 juli 2012

woorden om in te kleuren

bron foto: inkleurbehang
Gisteren zat ik op de fiets, een tegemoetkomer reed me voorbij en deed me aan iemand denken. Een vriendinnetje van vroeger. Ik mijmerde terug in de tijd en vroeg me af wat het was dat ons uit elkaar had gedreven destijds. Oja, het kwam door iets wat haar moeder had gezegd. Over mij. En jee, wat waren haar woorden krachtig.

In de brugklas zat ik toen ik met haar speelde. Als ik foto's terug zie van toen zie ik een meisje met een brilletje, voorovergebogen schouders en een veel te bescheiden blik. Zij was mijn evenbeeld. We hadden dezelfde brillen, dat vonden we reuzegrappig. Op school waren we veel samen, in onze vrije tijd zagen we elkaar weinig. Maar die ene keer was ik bij haar thuis geweest. De volgende dag zei ze me dat haar moeder vond dat ik een slechte invloed op haar had. Met deze uitspraak maakte zij een tekening in mijn hoofd. Een tekening van een 'Evil Matty'.

In de zomervakantie van de eerste naar de tweede  maakte ik met andere vriendinnen een sprongetje in mijn ontwikkeling; de schouders werden gerecht, het brilletje steeds vaker af en ik keek al wat trotser de wereld in. Toen ik haar na de zomervakantie weer zag was die spiegel tussen ons verdwenen. Tegenover mij stond iemand met wie ik mij niet meer kon identificeren. En wat ik toen heb gedaan, daar ben ik niet trots op: ik heb haar laten vallen als een baksteen.

Eigenlijk ging het heel makkelijk, want zoals ik al schreef: de tekening van mezelf als slechterik zat al in mijn hoofd. Ik hoefde het alleen nog maar in te kleuren. Dus ik pakte mijn allerlelijkste kleurtjes en ging aan de slag. Met het mantra 'ik heb een slechte invloed op jou' als drijvende kracht en pijnverzachter voor mezelf. Volgens mij heb ik haar vooral genegeerd. Maar het kan ook zijn dat ik alle streken heb weggestopt... Hoe dan ook, ik heb de woorden van haar moeder waargemaakt.

De woorden die je uitspreekt zijn machtig. Woorden zetten een beeld neer en kunnen kinderen daarmee naar iedere positie lokken. Naar verdorven uithoeken, maar gelukkig ook ook naar beminde oorden. Ga maar eens voor jezelf na naar welke positie woorden jou wel eens gelokt hebben. Denk daar eens aan als je over of tegen je eigen kind praat. Zet een positief beeld neer. Zoek samen met je kind naar potloden in de prachtigste kleuren. En geef zo je kind de kans om te worden wie hij diep van binnen is.

dinsdag 17 juli 2012

het kletsboek!


Psst, kom eens dichterbij, ik ga je een geheim vertellen...

Ga er maar eens goed voor zitten want mijn grootste of toch in ieder geval eerste inspiratiebron staat op het punt om onthuld te worden. Met dit boek is het allemaal begonnen. Met dit boek is mijn weekkwebbel-fonteintje gaan stromen.. Dames en heren, ik vraag hier een daverend applaus voor HET KLETSBOEK!

Toen ik dit boek een jaar geleden voor het eerst in handen kreeg, zag ik het meteen voor me: ouders en kinderen die échte gesprekken hebben over wat er zich in hun hoofden afspeelt. Gelijkwaardige discussies aan de keukentafel over onderwerpen waar iedereen over mee kan praten. Verbinding door gedachtewisseling. Daarmee was de fontein-kraan geopend en dat heb jij geweten; de weekkwebbels vonden acuut en massaal hun weg naar dit blog.

In dit hartveroverend boek staan ernstige, lollige en betekenisvolle vragen en lijstjes die kinderen en grote mensen samen kunnen beantwoorden. De linkerpagina is voor een kind en de rechterpagina is voor een volwassene. De vragen zijn veelzijdig en eenvoudig in te vullen. De lay-out is gezellig en divers. En als alles besproken en ingevuld is heb je een geweldige herinnering voor later.

Het is alweer een hele poos geleden dat ik het laatste weekkwebbelbericht heb geschreven. En er zullen er vast nog meer komen. Ik kan dat niet voorspellen. Mijn hart bepaalt dat, en mijn hoofd en handen volgen daarin. Maar voor iedereen die er geen genoeg van kan krijgen, die elke dag weer hoopvol op dit blog klikt is het Kletsboek! een echte aanrader. Bovendien heeft het Kletsboek! nog eens een leuke eigen website.

Enne, niet doorvertellen hè... (Maar alleen als je belooft dat je nog wel gewoon bij mij langskomt.)

zondag 8 juli 2012

take a walk on the wild side

Er is een kunst, die ik wil leren beheersen. Kinderen zijn er sterren in, doen het als het kan de hele dag. En dat is spelen. Spelen haalt je pantser naar beneden en laat zien wie je bent. Dat maakt het misschien wel zo moeilijk voor volwassenen. En zo waardevol voor kindercoaches en -therapeuten. Maar ook buiten de praktijk helpt spelen kinderen met het ontwikkelen van allerlei levensvaardigheden: experimenteren met gedrag en reactie, verwerken van emotie en samenwerken. Om kinderen de kans te geven om daarin te groeien, is het prettig als de de ruimte krijgen om te spelen.

Natuurmonumenten schepte een mogelijkheid om kinderen een 'walk on the wild side' te laten nemen door een paar weken geleden een nieuwe natuurspeeltuin te openen op Tiengemeten, een piepklein eilandje in Zuid-Holland. Dat wilden wij beleven! En toen we op de uitnodiging zagen dat er een ukkie-eiland was, waren we al bijna onderweg. Omdat het eiland Tiengemeten autovrij is, er wonen dan ook maar elf mensen, gaat iedereen over met het pontje. En alleen daarop al wemelt het van de kinderen die avontuur ruiken. Wat een sfeer! Ik was al verliefd op het eiland, nog voor ik een voet aan wal had gezet.
bron foto: natuurmonumenten
Eenmaal op het paradijs is het een paar minuutjes lopen naar De Speelnatuur, voor een paar euro ben je binnen en kan het uitleven beginnen. Er staat een flink aantal kranen op het terrein, dat zo groot is als wel negen voetbalvelden. En dat is hard nodig, want vies worden mag, het wordt zelfs aangemoedigd. Het barst van de poeltjes die met hun vlotten, bruggetjes en kuipjes uitnodigen om te spelen. Hoe fijn is het om Floddertje-vies kennis maken met de natuur door hutten te bouwen van wilgentakken, vlotvergaderingen te houden op de heuvel of  kruip-en-sluiptochten uit te zetten? En hoe zalig is het om dat aan één van de vele picknicktafels te aanschouwen? En daarna samen brood roosteren in de vuurplaats. Just a perfect day.
bron foto: natuurmonumenten
En ja, ook ons eigen modderkruipertje ravotte in de beekjes op het ukkie-eiland. En omdat wij weten dat modder door de bacteriën die erin zitten helpt te beschermen tegen allergieën en astma en ook wetenschappelijk bewezen gelukkig maakt, bezagen wij dat alles met een nog grotere glimlach. En besloten wij: de Speelnatuur op Tiengemeten is Ekkomi-proof bevonden! Reken er maar op dat wij de bomen van deze ecologische speeltuin in de loop der jaren zullen zien groeien.
bron illustatie: natuurmonumenten

vrijdag 22 juni 2012

besjes plukken met Molly

klik hier voor de bron van de foto

Dit is een bericht speciaal voor de kinderen. Lekker voorlezen dus! Voordat je begint met lezen wil ik je even wijzen op mijn facebookpagina, waar een give-away bezig is. Je kunt nog tot maandag meedoen aan de race voor een schtakistboekje. Kom je straks even langs? Kun je meteen een reactie op het voorleesverhaal achterlaten. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt!

Ga er maar eens lekker voor zitten, want je leert vandaag een nieuw kind kennen. Ze heet Molly. Molly kan jou helpen, als je ergens mee zit. Want Molly kent heel veel kinderen die ook ergens mee zitten. En jij krijgt te horen hoe ze dat hebben opgelost. Zodat jij dat misschien ook kan gebruiken. Voor jezelf, of voor iemand anders. Ik ga niet teveel over haar vertellen, je leert haar vanzelf kennen.

Ze doet erg haar best om op de stoep te blijven letten. Dat is moeilijk hoor, als je zo'n haast hebt. Haar blonde vlecht hupt op en neer op haar schouder. Ze veegt wat haren weg uit haar gezicht. Het lijkt wel een feestfonteintje in haar buik! Met oranje limonade. Ze huppelt ze een stukje, dan rent ze weer een stuk. Nog een keer de hoek om en dan is ze er. Ze gooit de rode deur open en kijkt de wachtkamer in. Niemand. Mooi!

De groene deur staat open. Ah, daar zit ze. 'Mama, mama!' Mama kijkt op van haar werktafel. 'Hee, liefje! Wat is er met jou? Je wangen zijn helemaal rood!' Molly haalt even diep adem en gooit het eruit. 'Ik zit volgend jaar bij Juf Jet in de klas!' 'Oh, echt meisje? Wat fijn voor je!' 'Ja, ja en weet je? Meggie ook. En Raf!' 'Ha ha, je hebt zelfs tranen in je ogen! Ben je zo blij?' 'Blij? Nee ik ben niet blij, ik ben superduperblij!' Mama rolt haar stoel naar achter. Molly rent naar haar moeder en slaat haar armen om haar nek. Ze geeft wel 14 kussen op haar wang. 'Dit wordt de beste tijd van mijn leven!' Mama lacht. Mama lacht altijd. Bijna altijd, behalve soms. 'Dat heet extatisch. Eks-ta-ties. Je bent extatisch lieve schat.' En ze geeft een dikke kus op Molly's neus.

'Woehoe, ik ben extatisch!' roept Molly wanneer ze Raf ziet en ze vliegt op hem af met haar armen wijd. Maar als ze zijn gezicht ziet stopt ze meteen. Zijn mondhoeken hangen naar beneden en hij heeft een frons tussen zijn ogen. 'Huh, jij bent niet extatisch volgens mij.' 'Nee' bromt Raf terwijl de tranen in zijn ogen schieten. 'Maar jij gaat toch ook naar juf Jet?' 'Ja, en weet je wie nog meer? Ako!' Molly schrikt van wat ze ziet. Het lijkt wel of het bliksemt in de ogen van Raf! 'Ako. Dat stomme rotjoch. Die me altijd in de weg zit. Ik wil dat niet. Ik wil naar een andere klas.' Molly voelt het extatische uit haar wegglijden en ze legt een arm om de schouder van Raf. Stel je voor, denkt ze, dat Raf er volgend jaar niet bij is. Ze zit al vanaf de peuters bij hem in de klas...

'Opa, hoe doe jij dat eigenlijk?' De boswandeling met opa is perfect voor moeilijke vragen als deze. 'Wat Mollemeis?' vraagt opa terwijl Molly een prachtbesje uit de struik plukt. 'Nou, als er iemand is die je niet leuk vindt. En die komt bij je in de klas. Of nouja, bij jou bijvoorbeeld bij je in je tennisteam.' 'Oh, dat!' Intussen pakt hij het besje uit Molly's hand. Molly ziet weer een mooi besje. Maar als ze het wilt plukken houdt opa haar tegen.

'Mollemeis, het is eigenlijk een beetje hetzelfde als met deze besjes. Toen ik een jongetje was plukte ik ze ook eens. Tot ik zag dat een ander kind er heel ziek van werd. Gelukkig liep het allemaal goed af. Ik wilde toen dat de boswachter alle besjes uit het bos zou halen. Maar de boswachter vertelde me dat er over de hele wereld giftige besjes waren. En dat ik gewoon moest leren om er vanaf te blijven.' 'Oh ja' zei Molly, 'want als je dat als kind al kan, heb je het als groot mens veel makkelijker! Eigenlijk is het een soort cadeautje. Maar dan om van te leren.'

'Woehoe, ik ben extatisch!' roept Molly wanneer ze Raf ziet en ze vliegt op hem af met haar armen wijd. Zijn mondhoeken hangen nog steeds naar beneden en zijn frons is nog dieper geworden. 'En jij mag ook extatisch worden! Want weet je wie nog meer naar juf Jet gaat? Ako! En daardoor heb je een leercadeautje gekregen! Net als opa met zijn besjes!'  Ze pakt Rafs handen vast en begint te huppelen. Haar ogen schitteren. Raf kijkt nu wel heel vreemd uit zijn ogen. Is Molly soms een beetje gek geworden ofzo? Molly lacht.

'Nou kijk, de hele wereld zit vol met Ako's. Misschien heten ze soms wel anders, maar je komt in je leven nog wel meer kinderen of grote mensen tegen die net zo stom zijn als Ako. En als je dan nu al leert hoe je ermee om moet gaan, is dat later een makkie. Ha ha, fijn hè? Dus je moet maar gewoon bij mij in de klas blijven.' Raf pakt Molly's handen vast. Er verschijnt voorzichtig een lach op zijn gezicht en de frons is verdwenen.  'Volgend jaar naar juf Jet. Met Ako erbij!' roept hij. En samen dansen ze de straat door.

vrijdag 8 juni 2012

dertig-dagen-uitdaging

illustratie: http://www.yogag.org/shop.html

Ik ben eruit! Om meer balans te krijgen tussen hart, hoofd en handen ga ik de dertig-dagen-uitdaging aan met mezelf. Het idee is simpel: Denk aan iets wat je altijd al aan je leven toe wilde voegen, en doe dat. Dertig dagen lang. Zo merk je vanzelf of het voor je werkt. Meer info via dit korte, motiverende filmpje.

Om het haalbaar te houden ga ik dertig dagen lang deze 5 poses yoga-en. Moet wel lukken, toch? Ook heerlijk om samen met kinderen te doen, dus wie weet trek ik de kinderen uit de praktijk en de klas er ook nog in mee.

Ook iets voor jou, een 30-dagen uitdaging? Kies je eigen doel en geef het een kans. Waarom zou je 't laten? Deel je ervaringen bij mij op facebook. Ik zal het ook doen. Heb ik meteen een goede stok achter de deur.

vrijdag 1 juni 2012

blij met mij

Jee, wat overkomt me? Te druk om te bloggen?! Er zit van alles in mijn pen, maar ik heb even geen tijd om het eruit te halen. Nouja, wat in de pen zit, verzuurt niet. Ofzoiets dan..

Maar wees niet droevig, want ik heb een appetijtelijk goedmakertje voor je! Bij deze overhandig ik je mijn tweede pronkstuk, met de titel blij met mij. Ik verzeker je dat jij er ook blij van wordt! Nog blijer zul je worden als je het hele blad leest. Daarvoor kun je terecht bij deze winkels. Je kunt hier een gratis proefnummer aanvragen van dit inspirerend tijdschrift.

Intussen kun je ook eens een bezoekje brengen aan mijn facebookpagina, waar volop gaande is. En ik ben snel weer terug. In vol ornaat!

maandag 21 mei 2012

rups-vlinder-massage

deze slapende rups kun je bestellen op etsy
Afgelopen zaterdag verzorgde ik de interactieve lezing over positief opvoeden en korte workshops kindermassage. Het was net een kermis! Een grote gezellige boel vol attracties waar mensen maar niet weg konden komen. Heb je het gemist? Jammer! In september staat er weer wat te gebeuren. Ik hou je op de hoogte!

Ik heb ontzettend genoten van de waardevolle en openhartige gesprekken die ik had met bewuste ouders. Heerlijk om te merken hoe mensen zich willen verdiepen in de opvoeding van hun kinderen. Moe, hyper en vol inspiratie viel ik die avond in slaap.

Speciaal voor zaterdag schreef ik de volgende rups-vlinder-massage. Eerst deden de ouders het bij hun kinderen en daarna deden de kinderen het terug.  Zo kan iedereen ervaren wat het met je doet. En het is wel zo eerlijk, toch? Kindermassage helpt je uit je hoofd en in je lijf te komen. Voor als je kind niet kan slapen, of gewoon eens tussendoor. We doen het ook vaak in de klas. De kinderen bij elkaar, gewoon zittend op de stoel.

In een groot bos, op de dikke boom die precies in het midden staat zit een mooie rups. Welke kleur wil je dat hij is? Kies maar. De rups heeft honger en eet van de sappige blaadjes.
Teken met 2 handen kronkels op de rug.

De zon komt op en zegt tegen de rups: 'Lieve rups, ooit zul jij een prachtige vlinder worden.'  'Nee nee!' zegt de rups, 'Dat wil ik niet. Ik wil dat alles blijft zoals het nu is. Nu ben ik tevreden.'
Teken een grote cirkel op de rug, ga er maar een paar keer overheen.

Maar... wat gebeurt er?  Hij voelt zo'n drang om te spinnen! Hij propt zich nog even vol en gaat dan roetsj naar beneden. Hij zoekt een veilig plekje onderaan de boom.
Roffel met de vuisten van boven naar beneden.

Hij spint een lange lange draad helemaal om zich heen. Tot hij in een veilig coconnetje zit. Dan droomt hij een zalige rupsendroom.
Teken met je vingertop een spiraal van binnen naar buiten.

Tik tik tik. Een vogel tikt met zijn snavel tegen de cocon. 'Kom dan naar buiten! Het is een prachtige dag!'
Tik met de vingertoppen van de wijsvinger voorzichtig over de hele rug.

Krak! Er ontstaat een klein gaatje en het daglicht stroomt naar binnen. Hij voelt de frisse lucht. Hij worstelt en worstelt zich helemaal door dat kleine gaatje.
Kriebel met alle vindertoppen van twee handen over de hele rug.

Zo, wat een werk zeg! 'Ik ben eruit!' roept hij. Wat is dat, op zijn rug? Twee prachtige vleugels! Hij spreidt zijn vleugels en fladdert omhoog. 'Ik ben een vlinder!'
Teken met 2 handen een grote vlinder.

Hij is zo mooi...Welke kleuren heeft hij allemaal op zijn vleugels? Kies maar. De wind blaast hem de lucht in. Wat een vrijheid!
Teken met 2 vuisten v-tjes en blaas in de nek.

Hij ruikt de zoete bloemen, likt aan het stuifmeel en vliegt van bloem naar bloem. 'Wat ben ik blij dat ik toch ben veranderd in een vlinder!' zucht hij.
Klop met 2 vuisten kriskras over de rug.

Wil je meer kindermassage-verhaaltjes? kijk dan maar eens hier. Of klik op het groene woordje 'kindermassage' boven aan deze pagina.

maandag 14 mei 2012

dyslexie en touwtje springen

Wacht, eerst even wat weggegeven, en daarna ga ik jullie snel vertellen over mijn nieuwe lievelingsboek.

Want op de minuut af een week geleden startte ik de Big-fish-give-away, waarin ik beloofde om precies op deze tijd de prijswinnaar bekend te maken. En het is echt waar: 'Before giving, the mind of the giver is happy; while giving, the mind of the giver is made peaceful; and having given, the mind of the giver is uplifted.'~Buddha En degene die mij peaceful maakt en uplift is deze keer Elise. Misschien wel één van de trouwste lezers van mijn blog! Laat je me via een mail even je adresgegevens weten, Elise?

Maar oké, het boek. Dit is het boek dat ik toewens aan alle ouders van kinderen met lees- of spellingsproblemen. Het boek waarvan ik hoop dat alle leerkrachten het gaan lezen: Dyslexie en touwtjespringen.

Als ik in een oudergesprek dit boek tevoorschijn haal, kan het ouders nogal afschrikken. 'Denk jij dan dat ze dyslexie heeft?' Maar nee, het gaat er juist over dat sommige lees- en spellingsproblemen er misschien wel hetzelfde uitzien als dyslexie, maar het dus niet zijn. Dit boek helpt jou uit te vogelen bij welke hulp jouw kind echt gebaat is. En het leuke is, je kunt er meteen mee aan de slag!
Waar het om gaat, is dat bij veel kinderen met lees- en spellingsproblemen de hersenhelften niet goed samenwerken. Als signalen niet goed doorgegeven kunnen worden, is het logisch dat ze niet verwerkt kunnen worden. Dan helpt het eindeloos oefenbladen maken en lezen niet. Wat dan wel? Dat staat perfect omschreven in dit boek. En ik zal vast een tipje van de sluier oplichten.

Ach, eigenlijk heeft de titel dat al gedaan... touwtjespringen helpt! En waarom dan? Omdat touwtjespringen een tweehandige oefening is, die de verbindingen tussen de hersenhelften stimuleert. Zo staan er nog veel meer vermakelijke en praktische ideeën in dit boek: spelletjes, tekenen, luister- en motoriekoefeningen.

Eindelijk iets waar je kind plezier aan beleeft. En jij zelf waarschijnlijk ook! Want het leuke is, dat je dit gewoon thuis kan doen. Alles wat je weten wilt staat in dit boek, het is helder uitgelegd en je kunt het meteen gebruiken. En ik weet zeker dat je, als je ermee bezig bent, op duidenden nieuwe vondsten komt. Frustraties verdwijnen als sneeuw voor de zon en maken plaats voor een lachende snoet.

En lieve, betrokken leerkrachten, RT-ers, IB-ers; willen jullie alsje-alsje-alsjeblieft dit boek ook even lezen? Binnen één avond heb je het uit. Echt. Nouja, misschien twee. Of drie... maar dan ben wel je veel inzichten rijker. En zo worden we allemaal gelukkig. En kom ook eens langs op facebook, dan krijg je zowat elke dag een leuke link, filmpje of quote in je tijdlijn. Ook zeer moeite waard !

Als laatste nog even dit: op 19 mei aanstaande is het Goed in je Vel dag bij de Regenboogslang in Bergen op Zoom. Met een vol en leuk programma en ook nog eens gratis! Zelf ga ik informatie geven over Positief Opvoedenen een korte workshops kindermassage. Het volledige programma kun je vinden op de site van de Regenboogslang. Ik hoop je daar te zien!

vrijdag 11 mei 2012

vissenkom

bron illustratie: kiwi et chocolat
Dit meisje heeft van haar paraplu een vissenkom gemaakt. Stel je maar eens voor dat jij erin zit.

Wie zou er nog meer bij jou in je vissenkom mogen? Welke kleur zou jij zijn? En die anderen? Waar zwem jij? Wil je op die plek blijven of wil je naar een andere plek? Ga er maar heen. Waar zitten de anderen? En wil je ze daar ook of wil je dat ze op een andere plek gaan zwemmen? Jij bepaalt het, het is jouw vissenkom. Zet ze maar op die andere plek als je dat wilt. Maak maar eens een tekening van je vissenkom. Dan kun je over een poos eens terugkijken wat er allemaal veranderd is.


Heb je al meegedaan aan de give-away? Het kan nog tot maandag!  En kom ook eens langs op facebook, dan krijg je zowat elke dag een leuke link, filmpje of quote in je tijdlijn. De moeite waard dus!


Nog even dit: op 19 mei aanstaande is het Goed in je Vel dag bij de Regenboogslang in Bergen op Zoom. Met een vol en leuk programma en ook nog eens gratis! Zelf ga ik om 12.00 uur en om 15.00 uur informatie geven over Positief Opvoeden. Verder om 10.00 uur, 11.00 uur, 13.00 uur, 14.00 uur een korte workshop kindermassage.Het volledige programma kun je vinden op de site van de Regenboogslang.
 
Iedere week een weekkwebbel; luchtig kletsen met een beetje diepgang over waar je van baalt, wat je hebt meegemaakt, waar je van droomt of wat je bezighoudt. Meer weekkwebbels kun je vinden als je op het label 'weekkwebbel' bovenaan de pagina klikt.

maandag 7 mei 2012

big fish

'There are some fish that cannot be caught. It's not that they are faster or stronger than other fish, they're just touched by something extra.' Zo begint Big Fish, de film die me heeft gegrepen door de kracht van de verbeelding.

Ik zou dit hele bericht vol kunnen zetten met fantastische beschrijvingen van scenes, waarin je mee wordt gevoerd als ware je een kind van vijf. Ook zit de film vol met prachtige quotes, karakters en beeldspraken die ik hier  het liefst allemaal aan zou halen. Maar dat doe ik niet. Ik heb een veel beter plan! Een plan dat ervoor zorgt dat jij over een poos misschien alle scenes, karakters en quotes wel kunt dromen. Wat dan? Dat lees je aan het eind van dit bericht.

Big Fish gaat over een vader en een zoon. De vader is enorm geliefd verhalenverteller, de zoon vindt zijn vader net de kerstman gemengd met de paashaas: een charmante schijnvertoning. De vader heeft van de verhalen over zijn leven een onvoorstelbaar schitterende belevenis gemaakt. Vol ongelooflijke gebeurtenissen, zoals een een ontmoeting met een reus, een gevecht met een wolf en de ontdekking van een utopisch dorp. In de film wordt het onvoorstelbaar sprookjesachtige levensverhaal van de vader wondermooi vormgegeven. Je zakt er heerlijk in weg. Op de begrafenis haalt de vader zijn laatste grap uit en ziet de zoon in waarom hij ook alweer zoveel van zijn vader houdt.

Deze toverachtige film leert ons dat we ons over mogen geven aan de fantasie, de verbeelding, het onwerkelijke. Het helpt je uit je verstand stappen en je over te geven aan het heerlijk avontuur dat je leven kan zijn. Als we net als de vader niet bang zijn om te sterven en durven te leven, dan staat ons nog heel wat te wachten.

Ik heb hier al een eerste avontuur om je aan over te geven. Ik laat je nu weten wat mijn plan was, waar ik het in de eerste alinea over had. Je zit namelijk midden in een levensechte give-away! Ja...., je leest het goed! JIJ kunt deze film winnen! Haha, dat was dus mijn plan. Is het niet geweldig? Je kunt deze film winnen door op facebook of op twitter een reactie achter te laten, te delen, retweeten of te liken. De give-away duurt precies een week. Dus maandag 14 mei om 20.48 kun je hier lezen wie de give-away gewonnen heeft. Tot dan!

woensdag 2 mei 2012

paardenbloem

bron afbeelding: spacetowrite  
Zie je ze ook staan op alle grasveldjes? De paardenbloem-pluizenkopjes? Die zijn perfect voor een ademspel. Ademspel leert je goed te ademen. En dat kun je zo vaak gebruiken! Bijvoorbeeld als je allerlei gedachtes in je hoofd hebt die je op dat moment even niet wilt. Ademspel kan je helpen die gedachtes los te laten.

Doe maar eens alsof de bloem je hoofd is en de pluisjes zijn je drukke gedachtes. Elke keer als je blaast, gaan de gedachtes uit je hoofd, hup, zo de lucht in. Pluk een paardenbloem-pluizenkopje en hou hem voor je mond . Adem in door je neus en maak je buik bol. Nu blaas je alle zaadpluisjes weg. Voel je het, wordt je hoofd al wat rustiger? Doe het nog maar eens! Adem in, buik bol en blazen.. Pff...  En nog eens, net zo lang tot ook die laatste pluis eraf is.

Dit kun je ook zogenaamd doen. Dan is je vinger het steeltje en doe je net alsof er allemaal pluisjes aan zitten. Je hebt er niet eens een echte bloem voor nodig. Meer ademspel vind je als je op het woordje 'ademspel' bovenaan de pagina klikt.

vrijdag 27 april 2012

koninklijk lintje

deze feestelijke lintjes komen van Siem en Zo en Silfenn
Op Koninginnedag deelt de Koningin lintjes uit. Die geeft ze aan mensen die iets bijzonders hebben gedaan voor iemand anders of voor een grote groep mensen. Iets waar anderen echt iets aan hebben.

Aan wie zou jij een lintje willen geven?  Er is vast ook wel iets waar jij ooit een lintje mee kunt verdienen. Wat voor bijzonders kun jij doen? Stel dat jij een supermens was, en alles-echt-alles kon. Voor wie zou jij dan iets bijzonders willen doen? Wat zou dat zijn? Wie zou daar allemaal iets aan hebben? En wat hebben ze daar dan aan? Hoe zou je dat kunnen doen terwijl je weer gewoon jij bent, zoals je nu bent? Misschien kun je het nu al wel doen..!

Iedere week een weekkwebbel; luchtig kletsen met een beetje diepgang over waar je van baalt, wat je hebt meegemaakt, waar je van droomt of wat je bezighoudt. Meer weekkwebbels kun je vinden als je op het label 'weekkwebbel' bovenaan de pagina klikt.

maandag 23 april 2012

Wees zelf de verandering die je wilt van de wereld

Na lange dag zat ik in de auto terug naar huis: blikje cola light, radio aan. Ah, Michael Jackson! Op de automatische piloot zong ik mee:

I'm gonna make a change.
(la la la la)
It's gonna make a difference.
(la la la la la laaaaa)
I'm starting with the man in the mirror.
(la la la)
If you wanna make the world a better place
take a look at yourself and make that change.
(la la la)

Plots bleven de woorden niet om me heen hangen, maar drongen ze binnen. Eerst in mijn hoofd. Vervolgens in mijn hart. Toen in mijn hele systeem. Er verscheen een blos op mijn wangen, mijn bloed ging sneller stromen en ik ging rechter zitten. Want dit nummer raakt precies aan mijn levensmotto.





Niet zelfverzonnen hoor, dat heeft Gandhi gedaan, zo'n 100 jaar geleden al. Maar actueel wat mij betreft. Volgens mij is dit de manier om de regie in je leven te houden, om je dromen waar te maken, om jouw bijdrage te leveren aan een mooiere maatschappij. Want ik geloof echt dat je zelf wat kunt veranderen. En ja, ik geloof ook nog eens dat dat een verschil maakt.

Wees zelf de verandering die je wilt van de wereld.

Toe te passen op alles wat je tegenkomt en wat je anders zou willen, hoe oud je ook bent. Hoe anderen je benaderen, je werk, dierenleed. Niet altijd makkelijk, maar 'it's gonna feel real good'. En wat fijn dat Michael Jackson en een mooi deuntje en wat lekkere uithaaltjes aan heeft gegeven! Dat maakt het voor ons weer makkelijker om het de wereld in te strooien.

Meer klassiekers met een bijzondere tekst kun je hier vinden. Of als je klikt op het label 'muziekparade' bovenaan de pagina. Ik hoop dat het nummer lekker in je kop blijft hangen!

woensdag 18 april 2012

knibbel knabbel knuisje...

... wie woont er in dit huisje?

Dat mag jij verzinnen! Het is jouw antwoord, jouw bedenksel en als jij het goed vindt, dan is het goed. Nou, ik ben benieuwd zeg! Vertel maar eens, wie woont hier? Met wie allemaal? En wat doet die bewoner het liefst in dit huisje? Hoe ziet het er van binnen uit? Vertel nog maar eens meer over de bewoner, waarom is hij hier gaan wonen? Achter welk raampje kun je hem het meest zien zitten? Wat ziet hij dan allemaal, als hij naar buiten kijkt? Als jij je eigen huisje mocht ontwerpen, hoe zou het er dan uitzien van binnen? En van buiten? Misschien wil je het wel tekenen? Doe maar!

Iedere week een weekkwebbel; luchtig kletsen met een beetje diepgang over waar je van baalt, wat je hebt meegemaakt, waar je van droomt of wat je bezighoudt. Meer weekkwebbels kun je vinden als je op het label 'weekkwebbel' bovenaan de pagina klikt.

zondag 15 april 2012

ken je kind- Anita Matheij

Voor de eerste keer van mijn leven een boek toegestuurd gekregen om over te schrijven op mijn blog. Van de schrjfster zelf nog wel! Vereerd, maar ook spannend. Want wat als ik het nou niks zou vinden? Daarom sprak ik plechtig met mezelf af ik helemaal eerlijk mijn mening zou geven. Wat ik ook van het boek zou vinden...

Na een paar bladzijdes kon ik opgelucht ademhalen; de toon was zuiver en prettig. Dit zou best wel eens wat kunnen zijn! Het boek is geschreven door een kindertherapeut en moeder, die af en toe in het boek ook haar eigen kwetsbaarheden laat zien. Over zichzelf, over haar kinderen en over haar werk. Dat stelt gerust. En het bevestigt de echtheid van de rest.

Eigenlijk is het boek geschreven voor ouders. Zij zullen zich er ook zeker regelmatig in herkennen. In gedachtes of uitspraken, angsten en verwachtingen van je kind. De schrijfster stelde in 'Ken je kind' richtlijnen op voor ouders en kinderen. Fijn om iemand te hebben die je de weg wijst! Toch zul je als ouder nog wel regelmatig flink moeten zoeken. Naar jezelf, of naar hulp voor jezelf en je kind. Dit boek opent zeker je ogen en je hart, zodat je de weg makkelijker kan vinden. En het geeft het vertrouwen dat je bij zo'n grote zoektocht goed kunt gebruiken.


Dit boek is wat mij betreft een absolute aanrader voor kindercoaches of -therapeuten die zich graag laten inspireren. Anita Matheij geeft een inkijk in haar praktijk en inzichten. Ze laat op verschillende manieren zien hoe je met kinderen een 'Reis naar binnen' kunt maken en wat dat met kinderen doet. Ook beschrijft ze liefdevol welke ander interventies ze met kinderen heeft gedaan en ook waarom. Het verbreedt je kijk en geeft allerlei ingangen.

'Ken je kind' bekrachtigt mijn overtuiging dat er zoveel oplossingen al in kinderen zelf zitten en dat wij, volwassenen, alleen maar hoeven mee te kijken en af en toe even iets aan hoeven te geven. Wát je dan precies aan moet geven, daar gebruik je als volwassene je ervaring, kennis en intuïtie bij. En als je daar hulp bij kunt gebruiken, kun je altijd nog naar de kindercoach ; )

dinsdag 10 april 2012

reuzenrademspel

illustratie: Maria Carluccio
Het is kermis in de stad! Een mooie gelegenheid om dit reuzenrad(ad)emspel te gaan doen. Het belangrijkste van ademspel is dat je leert om altijd-altijd-altijd via je buik te ademen. Als je dat kunt, kun je het gebruiken wanneer je het maar nodig hebt. Bijvoorbeeld om je drukke gevoel kwijt te raken als je boos bent, maar ook als je juist heel blij bent en daardoor niet kunt slapen.

Ga eerst maar eens goed zitten, billen op de stoel, bank of grond en voeten op de grond. Je kunt dit trouwens ook liggens doen, in je bed of op de bak bijvoorbeeld. Op het moment dat je inademt stel je je voor dat je in het reuzenrad zit. Adem in via je neus en naar je buik. Bij het begin zit je onderin, en de hele inademing ga je langzaam naar boven. Als je buik vol met adem zit, hou je je adem even vast en stel je je voor dat het ruzenrad even stilstaat, om iemand anders in te laten stappen. En dan ga je met een uitademing weer naar beneden. Je blaast uit via je mond. Als je buik leeg is, hou je dit even vast zodat er weer iemand in kasn stappen. Inademen, naar boven, vasthouden, uitademen naar beneden, vasthouden. In, hou vast, uit, hou vast. Maak op deze manier een aantal rondjes in je reuzenrad. En kijk intussen maar eens goed om je heem wat je allemaal ziet, wiehoeoeoe!

Meer over ademspel en ademspel-ideeën vind je bovenaan de pagina als je klikt op het label 'ademspel'.

vrijdag 6 april 2012

de wereld zit vol snoep

Voor deze weekkwebbel mag je eerst een spelletje doen: welke verschillende snoepjes ken je allemaal? Noem omstebeurt maar eens een snoepje en kijk hoe lang je door kunt gaan.Voor kinderen vanaf een jaar of negen is het een leuke uitdaging om bij elke letter van het alfabet één snoepje te zoeken.

Zo, nou heb je wel heel veel soorten snoep voor bij zien komen! Tijd om daar eens over te gaan 'kwebbelen' dan. Want het is wel allemaal snoep, maar tegelijkertijd zijn ze ook zo verschillend! Stel je nou eens voor dat jij een snoepje was. Welk snoepje zou je dan zijn? Je kunt kijken naar naar de vorm, kleur, grootte. Maar ook naar hoe zoet of pittig je bent, de hardheid, hoe lang je ermee doet en hoe het aanvoelt. Waar kun je nog meer op letten?

Als je hebt uitgedokterd welk snoepje jij zelf bent, kun je ook eens nagaan welk snoepje je vriend of vriendin is. Of je ouders, de kinderen in je klas... De wereld zit vol snoepjes!

Iedere week een weekkwebbel; luchtig kletsen met een beetje diepgang over waar je van baalt, wat je hebt meegemaakt, waar je van droomt of wat je bezighoudt. Meer weekkwebbels kun je vinden als je op het label 'weekkwebbel' bovenaan de pagina klikt.

maandag 2 april 2012

de behoefte achter het gedrag

Je hebt het jezelf vast wel eens tegen een kind horen zeggen: 'Hee, waarom doe je nou zo? Zo ken ik je  helemaal niet...'

Pff, dat is een moeilijke vraag om te beantwoorden! Weet jij het? Waarom doet dat ene complimentje je zo goed? Waarom heb je zo'n zin in dat avondje uit met vrienden? Waarom krijg je kriebels in je buik bij het zien van je kind? Omdat er behoeftes mee worden vervuld! Bijvoorbeeld de behoefte om gezien te worden, plezier en verbinding.

Achter ieder gevoel gaat een behoefte schuil. En als die behoefte niet vervuld wordt, dan vraag je er wel om. Ja, dat doen wij. Ik, jij en kinderen. Met woorden of met gedrag. Dat meisje dat rond sinterklaastijd over grenzen heen ging was op zoek naar duidelijkheid. Dat kind dat op het steeds de zandkastelen van anderen omgooide was op zoek naar contact. Dat jongetje dat wegliep van school wilde gezien worden.

Behoeftes kunnen onderverdeeld worden in behoefte naar
  • betekenis (begrijp mij, doe mee, ik, kijk, zie mij, groei, snap, geloof, leer, ontdek, ik kan het, laat mij, probeer, wil, leg uit)
  • gezondheid (raak aan, bescherm, beweeg, adem, rust uit, veilig, eet, drink)
  • spelen (grapjes, plezier)
  • autonomie (zelf, vrij)
  • verbinding (laat zien, voel, samen, lief, help, respect)
  • oprechtheid (eerlijk, vertrouw)

Zoek de behoefte achter het gedrag. Als je weet wat de behoefte is, dan kun je samen bedenken hoe die vervuld kan worden. Reken maar dat dat wat zoekwerk kost! Maar het scheelt een hoop frustratie, het geeft richting en het helpt jou en het kind. Daar gaat het toch om?

vrijdag 30 maart 2012

Kom mee naar buiten allemaal!



Deze week viel de nieuwe Educare op de mat. Ik scheurde het plastic eraf en bladerde meteen door naar het katern. Er ontstond een grote, grote lach op mijn gezicht. Kriebels in mijn buik. Want ik zag daar de door mij geschreven artikels met het thema 'Kom mee naar buiten allemaal' in-het-echt! Vier hele pagina's gevuld met mijn teksten. Compleet met plaatjes, op glanzend papier. Voor wie het nog niet doorhad; ik ben trots.Trots, trots, trots! En nu laat ik het hier aan jullie zien. Natuurlijk is het in real life helemaal geweldig. Maar om dat te beleven daar moet je toch echt het blad kopen. Dat kan in deze winkels. En je kunt zelfs een gratis proefnummer aanvragen van dit inspirerend tijdschrift.

maandag 26 maart 2012

droomeiland

bron: lmnop magazine

Wow, dit is wel een hele leuke weekkwebbel! Want het gaat erover dat jij een prijs hebt gewonnen. Waarom? Omdat jij de allerjijste jij op de wereld bent.  Eerst maar eens even juichen dus! De prijs is  je eigen eiland. En omdat jij zo lekker jij bent mag jij alles bepalen.

Dus vertel eens, hoe ziet jouw eiland eruit? Hoe groot is het en heeft het een strand? Hoe ziet het strand eruit? En de zee, woest of juist kalm? Wat voor natuur is er nog meer op je eiland? Bergen, bomen, zandpaadjes...Welke dieren wonen er op jouw eiland? Wie mag op jouw eiland op bezoek komen? Hoe groot is jou eiland en waar ligt het? Hoe kun je er komen? Hoe vaak ga jij erheen? Heb je ook een hutje op je eiland? Waar zit jij het liefst? Wat doe jij op je eiland? Waar heb je het mooiste uitzicht? Hoe ziet dat uitzicht eruit? Wat voor weer is het? Ja, zelfs dat mag jij bepalen! Je kunt vast nog veel meer vertellen over je eiland.

Als je uitverteld bent mag je je eiland tekenen. Misschien kun jij ook wel een tekening of foto maken in je hoofd. Dan kun je er altijd weer terug naartoe als jij daar zin in hebt.

Iedere week een weekkwebbel; luchtig kletsen met een beetje diepgang over waar je van baalt, wat je hebt meegemaakt, waar je van droomt of wat je bezighoudt. Meer weekkwebbels kun je vinden als je op het label 'weekkwebbel' bovenaan de pagina klikt.

woensdag 21 maart 2012

picknickmassage

Voordat je de kindermassage gaat lezen en doen wil ik je laten weten wie de give-away gewonnen heeft. Dat is de stoere zeldzame vis van Thea. Gefeliciteerd Thea! En mail je me even op matty @ ekkomi.nl?  En andere deelnemers: leuk dat jullie meededen! Binnenkort weer een give-away, want weggeven is zooo leuk.

En dan nu een lente-picknick kindermassage. Voor meer informatie en inspiratie over kindermassage klik op het label 'kindermassage' bovenaan de pagina.
Bron: Nidhi Chanani
Molly huppelde de school uit. Het was maar een halve dag, maar wat had ze vandaag hard gewerkt!
Doe met de handpalm een huppelritme op de rug.

'Wie gaat er mee naar de picknick?' Papa en mama stonden bij het hek met een gevulde picknickmand. De zon scheen. 'Kom maar zon. Jij mag ook mee, hoor!'
Draai grote cirkels op de rug.

Eenmaal op het kleed, ademde ze de zoet-frisse lente geur naar binnen. Ruik jij het ook?  
Ga met twee handen van boven naar beneden en haal diep adem.

De lente was al echt begonnen. Daar, op de plantjes zag ze allemaal lieveheerstbeestjes kriebelen.
Tokkel kriskras met de vingertoppen.

En daarnaast, tussen het gras zag ze kleine bloemetjes verschijnen. Zoveel mooie kleurtjes. Welke kleuren vind jij mooi voor bloemen?
Teken met je vingers kleine bloemetjes.

Ze keek omhoog, aan de takken van de bomen die pas nog kaal en leeg waren zaten nu allemaal kleine knopjes.
Maak met de vingertoppen lange streken takken van boven naar beneden.

Over een paar weken zitten ze weer helemaal vol met blaadjes, dat kon ze zich nu niet voorstellen. Jij wel?
Maak met 2 handen kleine spiraalbewegingen.

Van alle kanten fladderden en vogels door de tuin, druk aan het fluiten tegen elkaar. Luister maar eens, hoor jij ze ook? En hoor je de andere kinderen op het veld?
Maak met beide handen ruitenwisserbewegingen.

Mama had lekkere hapjes gemaakt en ze mocht de hele middag spelen. En tussendoor uitrusten in het zonnetje.
Strijk met de handen van de schouders naar beneden.

De zon schilderde sproetjes op haar gezicht.
Teken stippen over de hele rug.

Wat heb ik toch geluk, dacht ze, het lijkt wel of ik droom. En de middag ging nog heel lang door. Veel plezier Molly!
Pak de ander bij de schouders en schud ze stevig.