zondag 8 juli 2012

take a walk on the wild side

Er is een kunst, die ik wil leren beheersen. Kinderen zijn er sterren in, doen het als het kan de hele dag. En dat is spelen. Spelen haalt je pantser naar beneden en laat zien wie je bent. Dat maakt het misschien wel zo moeilijk voor volwassenen. En zo waardevol voor kindercoaches en -therapeuten. Maar ook buiten de praktijk helpt spelen kinderen met het ontwikkelen van allerlei levensvaardigheden: experimenteren met gedrag en reactie, verwerken van emotie en samenwerken. Om kinderen de kans te geven om daarin te groeien, is het prettig als de de ruimte krijgen om te spelen.

Natuurmonumenten schepte een mogelijkheid om kinderen een 'walk on the wild side' te laten nemen door een paar weken geleden een nieuwe natuurspeeltuin te openen op Tiengemeten, een piepklein eilandje in Zuid-Holland. Dat wilden wij beleven! En toen we op de uitnodiging zagen dat er een ukkie-eiland was, waren we al bijna onderweg. Omdat het eiland Tiengemeten autovrij is, er wonen dan ook maar elf mensen, gaat iedereen over met het pontje. En alleen daarop al wemelt het van de kinderen die avontuur ruiken. Wat een sfeer! Ik was al verliefd op het eiland, nog voor ik een voet aan wal had gezet.
bron foto: natuurmonumenten
Eenmaal op het paradijs is het een paar minuutjes lopen naar De Speelnatuur, voor een paar euro ben je binnen en kan het uitleven beginnen. Er staat een flink aantal kranen op het terrein, dat zo groot is als wel negen voetbalvelden. En dat is hard nodig, want vies worden mag, het wordt zelfs aangemoedigd. Het barst van de poeltjes die met hun vlotten, bruggetjes en kuipjes uitnodigen om te spelen. Hoe fijn is het om Floddertje-vies kennis maken met de natuur door hutten te bouwen van wilgentakken, vlotvergaderingen te houden op de heuvel of  kruip-en-sluiptochten uit te zetten? En hoe zalig is het om dat aan één van de vele picknicktafels te aanschouwen? En daarna samen brood roosteren in de vuurplaats. Just a perfect day.
bron foto: natuurmonumenten
En ja, ook ons eigen modderkruipertje ravotte in de beekjes op het ukkie-eiland. En omdat wij weten dat modder door de bacteriën die erin zitten helpt te beschermen tegen allergieën en astma en ook wetenschappelijk bewezen gelukkig maakt, bezagen wij dat alles met een nog grotere glimlach. En besloten wij: de Speelnatuur op Tiengemeten is Ekkomi-proof bevonden! Reken er maar op dat wij de bomen van deze ecologische speeltuin in de loop der jaren zullen zien groeien.
bron illustatie: natuurmonumenten