donderdag 12 januari 2012

robot-walk

Uit het boek 'Tussen tandenpoetsen en slapengaan' bewerkte ik de volgende kinderyoga oefening.

Stel je maar eens voor dat jij een grote, sterke, lieve ijzeren een robot bent. Span alle spieren in je lijf en loop rond als de sterke, ijzeren, lieve robot. Hoe doet de robot? Beweeg zoals een robot beweegt. Let op je benen en je armen. Hoe loop je? Let op je hoofd. Hoe kijk je rond? Hoe ademt de robot? Adem in en adem uit. Zie je hoe je robotbuik groter wordt als je inademt? Zie je hoe je robotbuik kleiner wordt als je uitademt? En welke geluiden maakt de robot?  Laat ze maar horen!

Oh-ooh, daar komt een regenbui! Je vingers zijn de regen en die maken je helemaal nat. Eerst je armen. Dan je benen aan de voorkant en de achterkant. En je buik en je rug. Daarna je hoofd. Huh, ineens staat de robot stil. Hij kan niet voor of achteruit. Hij staat met twee benen naast elkaar op de grond. Wat gebeurt er? De ijzeren robot kan niet tegen de regen. Je gaat ervan van roesten! Roest maakt je schroefjes en moertjes stram en stijf.

Een beetje smeerolie kan helpen om jou weer soepel te maken. Geef al je scharniertjes een drupje olie. Draai ze vijf keer linksom en vijf keer rechtsom. Wiebel met je tenen. Draai met je voeten. Omstebeurt hè, anders val je om. Draai met je onderbeen. Draai met je heupen. Wapper met je vingers. Draai met je vingers en wapper met je handen. Draai met je onderarmen. Sla je onderarmen uit. Draai met je schouders. Van voor naar achter en van achter naar voor. Til je schouders naar je oren en laat ze weer vallen. Buig je hoofd naar voor en naar achter. kijk voorzichtig over je linkerschouder en over je rechterschouder.

Nu is de robot gesmeerd en kan hij weer lopen.Als een soepele, doorgesmeerde robot. Dat voelt goed hè? Oja, weet je wat ook goed voelt? Cadeautjes weggeven! De winnaars van de give-away staan sinds gisteren op de facebookpagina.