zondag 22 januari 2012

krassen

Hier een kras en daar een kras.
Als je later nog eens terug kijkt
zie je precies wie jij toen was.

Hoeveel kinderen zijn er wel niet die vinden dat ze niet goed kunnen tekenen? Ik heb hier de oplossing: ga lekker met ze krassen! Ja, ook met grote kinderen kun je dat gewoon doen. Gisteren heb ik zelf op een cursusdag van Zinvol Tekenen beleefd hoeveel plezier dat op kan leveren.

Kleine kinderen, die beginnen met tekenen, laten zich verrassen door de kleuren en lijnen die ze met potlood of krijt kunnen maken. Ze verwonderen zich over de sporen die zij op papier nalaten. Tekeningen hoeven niet persé iets voor te stellen of ergens op de lijken. Geniet gewoon van het lijnenspel. Door opmerkingen als 'Jij bent lekker bezig!' of  'Dat zijn veel krullen' kun je een kind in het abstracte houden en vanuit zijn lijf laten tekenen. Zo voelt hij ook beter hoe het is om zich te concentreren, ontladen, bij zichzelf te blijven en zich te uiten.

Krasspelletjes helpen kinderen bij het durven ontdekken en experimenteren, zich te laten verrassen,  vrijheid van geest ontwikkelen en plezier ervaren. Het leuke is dat wat een kind op papier geleerd heeft, later toe gaat passen in het echte leven.

Wat het krassen nog fijner maakt is een stel goede potloden van Lyra of Stockmar of bijenwaskrijt. Toegegeven, ze zijn een stuk duurder maar gaan heel lang mee doordat ze bijna niet breken. En ze liggen zo heerlijk in de hand!

Dus ga met je kinderen thuis of in de klas maar eens lekker wat papier krassen om cadeautjes in te pakken, slingers of een verjaardagskroon mee te maken. Als je let op hoe hard er op het potlood wordt gedrukt, hoe vol het papier is, kleurgebruik kun je al heel veel van het kind zien! En als je let op de mimiek en de lichaamstaal onder het krassen, wordt je nog veel meer duidelijk